Anadolu Hastaneleri

"Her şey sağlığınız için"

Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anadolu Hastaneleri
Anasayfa Sağlık Rehberi Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

 Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

 

Genel anestezi nedir?

 

Genel anestezi, bilinç halinin ilaçlar yardımı ile ortadan kaldırıldığı ve tüm vücudun anestezi etkisinde olduğu anestezi yöntemidir. Hastanemiz bünyesinde yer alan tam teşekküllü ameliyathanede genel anestezi ile çocuk ve yetişkin hastalar için cerrahi (Diş Çekimi, Diş eti tedavisi, İmplant, Kemik grefti vb.) ve cerrahi olmayan (Diş dolgusu, Kanal tedavisi vb.) tedaviler uygulanabilir.

Genel anestezi altında diş tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

-Geçmiş dental tedavi deneyimleri sonucunda aşılamayacak kadar ciddi korkuları olan tüm yaş grubundaki hastalarda

-Fiziksel,mental veya medikal bir engel nedeniyle koopere olamayan çocuklarda

-Diş tedavisinin acil yapılması gereken gergin, stresli, uyumsuz, fiziksel olarak dirençli, iletişim kurulamayan çocuklarda

-Diş tedavileri için ayıracak zamanı olmayan, diş tedavilerini bir seansta bitirmek isteyen hastalarda uygulanabilir.

Kimlere genel anestezi uygulanabilir?

Genel anestezi genel sağlığı etkileyen herhangi bir kronik hastalığı olmayan ve genel anestezi açısından uzman anestezi doktoru tarafından muayene edildikten sonra uygun görülen her yaş grubundan kişilere uygulanabilmektedir.

Genel anestezi altında diş tedavileri nerede ve nasıl yapılmaktadır?

Tam teşekküllü bir ameliyathanede uzman anestezi doktoru kontrolünde diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Genel anestezinin amaçları nelerdir?

 

-Ağrı duyusunun önüne geçilmesi

-Stres ve endişe duygusunun azaltılması

-Cerrahi operasyon için yeterli kas gevşekliğinin sağlanması

-Cerrahi girişime bağlı olarak oluşabilecek reflekslerin engellenmesi

 

Çocuklarda genel anestezi altında diş tedavilerinin avantajları nelerdir?

Genel anestezi altında diş tedavilerinin en büyük avantajı uyumsuz çocuklarda herhangi bir korku uyandırmadan tedavilerin yapılabilmesidir. Bir diğer önemli avantaj ise bütün diş tedavilerinin tek seferde bitirilebilmesidir.

Genel anestezi ile diş tedavisi ne kadar sürer?

Genel anestezi uygulaması tedavileri; yapılan tedavi planlamasına göre değişiklik göstermekle birlikte; çoğu zaman 1 ila 3 saat kadar sürmektedir.

 

Genel anestezi zararlı mıdır ?

Bütün tıbbi tedavilerin riskleri ve yan etkileri bulunmaktadır. Modern anestezi teknikleri ve deneyimli anestezi ekibi ile risk çok azdır. Özellikle herhangi bir sistemik hastalığı olmayan sağlıklı bireyler için diş tedavileri gibi küçük operatif işlemlerin genel anestezi altında yapılması yaygın bir risk taşımamaktadır.

Genel anestezi uygulaması diş tedavilerini etkiler mi?

Genel anestezinin diş tedavilerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Aksine hastayla herhangi bir iletişim olmadığı için yapılan diş tedavileri mükemele yakın bir şekilde yapılabilmektedir.

Genel anestezi nasıl uygulanır?

Genel anestezi yapılması planlanan hasta bir gün önce uzman anestezi doktoru ve uzman çocuk doktoru tarafından muayene edilip çeşitli tıbbi tetkik ve testler yapılarak anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Ertesi gün hasta hastaneye giriş yapar. Genel anestezi uygulama saatinden bir saat önce çocuğa meyve suyuna karıştırılarak sedatif verilerek rahatlaması sağlanır. İlacın etkisiyle rahatlayan çocuk ameliyathaneye alınır. Diş hekimleri tüm tedavileri uzman anestezi doktoru kontrolünde 1-3 saatte gerçekleştirir. İşlem sonrasında çocuk hastalar anne babalarıyla 2-3 saat odada dinlendikten sonra taburcu edilir. Okula giden çocuklar işlemden sonraki gün rahatlıkla okula gidebilirler.

Genel anestezi sonrası nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Genel anestezi sonrası dinlenme odasında genel anestezi doktoru tarafından hastaya bütün kontroller yapılmakta; birkaç saat ile bir gün arasında kontrol altında tutulmaktadır. 

Diş tedavileri ile ilgili verilen kontrol randevularına düzenli gelinmesi gerekmektedir. Bu aşamada önemli olan daha önceki diş hastalıklarına sebep olan etkenleri tedavi sonrası tekrarlamamak; beslenme ve ağız hijyeniyle ilgili diş hekiminin verdiği tavsiyeleri uygulamaktır.

 

 

 

 

Diğer Yazılar